Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?
Głównymi czynnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwasowy i gorzki. W każdym czy też razie, istnieje kolosalna ilość substancji w winogronach, które zapewniają smak. Substancje te są obecne w znikomych liczbach (ocenianych czasem w milionowych cząstkach). Wszelkie te substancje dają winogronom charakterystyczny smak, określany, jako smak doniosły. Smak podstawowy znamionuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. W następstwie tego istotne jest, by tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie kiedy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona mają ten sam aromat, ale inny bukiet.
3. Przejrzyj
4. Sprawdź tutaj
5. Zobacz teraz Tworzenie własnych komiksów opowiadających historie.